Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.
Vad gör man på babysim?
Under babysimmet utför bebisen tillsammans med en förälder vattenövningar och lekar i en bassäng under handledning av en instruktör. Simpassen är vanligtvis omkring 30 minuter långa. Man anmäler sig oftast till en serie pass, en gång i veckan. Exempel på övningar och lekar är rörelser i vattnet med sång, flyta i badring, titta på fascinerande gummifiskar och andra leksaker. Man kommer även att träna bebisens vattenvana genom att successivt hälla vatten över hens huvud, doppa huvudet under vattnet och utföra korta rörelser helt under vattnet.
Varför är babysim bra?
Målet med babysim är att åstadkomma en avslappnad, mysig och trygg känsla hos förälder och bebis där man samtidigt skapar en trygg vattenvana och stimulerar barnens utveckling. Man vänjer barnet vid att vara i vatten och ger barnet vattensäkerhet tidigt i livet. Ett försiktigt och naturligt tillvägagångssätt ger barnet trygghet, säkerhet och glädje i vattnet från en tidig ålder.
Det kan vara roligt att komma iväg och träffa andra föräldrar och ha en aktivitet inplanerad att se fram emot. För dig som inte vill socialisera dig finns ingen förväntan att man måste göra det, då alla ändå är mest fokuserade på sina barn. Det är även möjligt att boka in babysim med privat instruktör.
När kan man börja på babysim?
När barnet är minst 3 månader, väger 4 kg och naveln är läkt kan de börja på babysim. Det finns ofta fortsättningskurser i babysim i grupper ända upp till barnet är 2 år.
Ta med
- Det finns speciella badblöjor som arrangören brukar vilja att man använder, många har även badbyxor med resår och extra foder som fångar upp små olyckor. Här finns exempel på hur de ser ut. Ofta vill arrangören att du har både badblöja och badbyxa på din baby.
- Ta med någon extra handduk som barnet kan ligga/sitta på om det inte finns något utrustning som hjälp vid duschen (oftast finns det!)
- Bikini, badbyxor eller baddräkt till dig själv.
Smarta hacks
- Packa gärna i ryggsäck, så har du händerna fria till barn och dörröppningar etc.
- Parera in mat- och sovtid kring simtiden så gott det går, så orkar barnet och även ni föräldrar – Lagom mätt är bäst!
- Undvik att smörja in barnet innan simmet – de blir tillräckligt hala ändå av bara vattnet.
- Se glad ut när du gör övningarna så barnet förstår att det inte är farligt utan en trygg miljö.
- Tvinga inte bebisen utan att låt framstegen ske i sin takt!
Skönt att veta
- Det är självklart okej att amma i vattnet om det skulle behövas påfyllning eller som tröst.
- Ofta finns hjälpmedel som finns i form av skötbord, baljor etc. i dusch- och omklädningsrummet och föräldrarna brukar hjälpa varandra när det behövs, bara att fråga!
Annat viktigt att veta
- Undvik att smörja in barnen efter simmet när det är kall luft ute. Vänta hellre tills ni kommit hem.
- Tänk på att inte boka upp för många andra aktiviteter just denna dag. Det är många nya intryck som ska smälta hos barnen och de ska inte bara orka med själva badtiden i vattnet, utan också duschning, matning, påklädning och väntan på mamma/pappa. Man kan behöva en ordentlig tupplur efter simmet för att hämta ny energi och det kan gälla er föräldrar också.
Hitta babysim nära dig!
Här hittar du babysim nära dig.
Hoppas att ni får många mysiga stunder tillsammans i vattnet!