Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Lär känna GroGro ❤️
GroGro grundades av näringsterapeuten Malin Bruset som ville sätta en högre standard för färdigmat för barn. Majoriteten av maten i barnmatshyllan är rumsvarm och ofta med en längre hållbarhet än åldern på barnet som ska äta den. Det ville vi förändra. Barn förtjänar färsk och god mat precis som vi vuxna.
Vi gör idag färska, färdiglagade smoothies och gröter för barn från 6 månader till 6 år. Perfekt som frukost, mellanmål eller dessert. Ni kommer hitta er familjefavorit.
Genom att erbjuda oemotståndliga smakkombinationer vill vi lära barn att älska naturlig näring som både stimulerar och gläder sinnena. Vi kan garantera att smakerna är friska, färgerna levande och att ljudet är MUUUMS! GroGro tar inga genvägar när det kommer till mat för ditt barn. Vad du ser är vad du får. Färsk, ekologisk och smakrik mat. Aldrig med tillsatser eller koncentrat!
Färsk mat i din vardag med barn
GroGro är färsk och ska precis som andra färskvaror förvaras kylt. Vår mat håller sig 6 timmar i rumstemperatur och i 10-12 timmar i kylbag med kylklampar. Det går alltså utmärkt att ta med sig GroGro på utflykt eller till stranden. Du kan servera GroGro som den är genom att klippa av ett hörn och pressa ut innehållet, eller direkt på en sked. Det funkar också fint att servera i en skål eller med ett sugrör.
När du nu ska ut på morgonpromenad med GroGro, lägg den i kylväskan eller ta med den som den är. Ät upp den inom 6 timmar. Blir det GroGro över kan den förvaras kylt i två dagar.
Tips på hur du bäst packar kylväskan: Ta med 1-2 frysta kylklampar, de GroGro-smaker som ni kommer äta under dagen, skedar, våtservetter, dryck och annat gott snacks att mumsa på under utflykten. Extra tips är att frysa GroGro så kan den tina långsamt under dagen i väskan.
GroGro färsk mat till barn (vänster) och traditionell värmebehandlad barnmat (höger)
Vad gör GroGro annorlunda från värmebehandlad (traditionell) barnmat?
Vi använder högtrycksbearbetning (HPP/kallpressning) för att erbjuda den bästa matkvaliteten för ditt barn istället för värmebehandling. Genom att använda denna metod får vi en längre hållbarhet i kyl. Kallpressning bevarar den goda smaken, konsistensen och näringen som alla barn behöver för att växa och gro.
Smarriga kanelmuffins toppade med bananslantar
Mättande kanelmuffins för stranden
När det är dags för en eftermiddag på stranden med mycket lek och bad är det extra viktigt att packa något mättande och energigivande. Vi delar här vårt favoritrecept på matiga kanelmuffins som vispas ihop i ett nafs och äts upp minst lika snabbt. Receptet ger 8 stycken normalstora muffins. Gillar du receptet? Skriv gärna och berätta till vår Instagram @grogrosverige.
Ingredienser:
2 st bananer, ju mognare desto sötare
25 gram smör
2 st ägg
1 dl havremjöl (skrädmjöl)
1 tsk bakpulver
1 riven morot (ca 1.5 dl)
1 tsk kardemumma
1 tsk Ceylonkanel
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).
- Gör ditt eget havremjöl genom att mixa havregryn. Annars använd skrädmjöl som finns att köpa i matbutiken.
- Riv moroten fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Mosa bananerna i en skål.
- Vispa äggen fluffigt.
- Blanda ihop alla ingredienser och häll i smeten i muffinsformar.
- Sätt en skiva banan eller två i varje form som dekoration.
- Baka i ugnen i 25 minuter på 180 eller 200 grader. Frys ned de du inte äter upp till ett senare tillfälle eller njut av dem nybakade!
Krämig solglass gjord på enbart naturliga ingredienser
Solglass i kulor
Vad är en sommar utan glass? Det är absolut nödvändigt att svalka sig med en isglass eller glasstrut när solen tittar fram. Visste du att våra smoothies gör sig perfekta som glass?
Du behöver:
4 dl mango (fryst)
4 dl ananas (fryst)
2 mogna bananer
1 dl kokosmjölk
1/2 citron (juice)
Så här gör du:
Låt den frysta mangon och ananasen tina i 10-15 minuter i rumstemperatur.
Blanda sedan alla ingredienser med en mixer.
Servera direkt eller frys in i en form.
Vegoburgare kan serveras som de är eller uppskurna i skivor
Färgglada vegoburgare
När det börjar bli kväll kanske det är dags för en burgare? Vi har ett oemotståndligt recept på barnvänliga vegetariska burgare som du bara inte får missa. Receptet ger 2 st burgare.
Ingredienser:
160 g kikärter (utan spad)
120 g ärtor (ångkokade)
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
Så här gör du:
Ångkoka ärtorna och skölj av spadet från kikärtorna.
Blanda alla ingredienser i en bunke, och mixa ihop det med en stavmixer tills du får en slät smet.
Använd valfri olja/smör, och stek burgarna i en panna på medelvärme på båda sidorna tills de fått färg.
Skär upp eller servera som de är.
Vi hoppas att du har fått lite inspiration till vad du kan laga där hemma under en varm sommardag, något som passar hela familjen.
Vill du veta mer om oss? Kika på vår hemsida på grogro.se och följ oss på Instagram på @grogrosverige.