Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Från vilket ålder kan barn få mardrömmar?
Rädsla och mardrömmar är en normal del av barnets utveckling. När barn börjar drömma mardrömmar är individuellt, men sker vanligtvis mellan 2 och 6 års ålder.
Mardrömmar och sömn
Mardrömmar sker vanligtvis under andra delen av natten, när barnet går in i drömfasen (REM-sömn). Som förälder att ta barnets känslor på allvar, trösta, lyssna och bemöta barnet med ett lugn.
Studier visar att barn som har sömnproblem lättare får mardrömmar.
Så hjälper du ditt barn vid en mardröm:
- Trösta, lugna och validera barnets känslor om barnet får en mardröm. En lugn och förstående förälder ger barnet en trygg känsla.
- Ta barnets känslor på allvar. Försäkra om att det bara var en dröm. Lyssna och prata om händelsen på morgonen om barnet vill. Om ditt barn tycker om att rita, så kan du exempelvis be barnet rita en teckning och prata om det.
- Undvik spännande sagor, filmer eller TV-program innan läggdags. Håll gärna extra koll på vad barnet tittar på under dagen.
- Se till att ha en lugn och trygg sovmiljö. Ha tydliga rutiner vid läggning, så barnet kommer ner i varv innan läggdags.
Vad är nattskräck?
Nattskräck (eng. night terrors) är en kortvarig period då barnet drabbas av intensiv skräck eller rädsla under sömnen. Vissa barn kan skrika skräckslaget, gråta intensivt, vifta och sparka med armar och ben. Barnet är otröstligt och okontaktbar och kan sparka och putta undan om man försöker trösta. När attacken är över, somnar barnet om om minns inte händelsen dagen efter.
Till skillnad från mardrömmar, inträffar nattskräck under första delen av natten i NREM-sömnen, under övergången från mellan djupsömn och lättsömn. Barnet är inte vaket och befinner sig i skarven mellan vakenhet och drömtillstånd - det är därför är det svårt att få kontakt med barnet, även om det verkar vara vaket.
Hur länge varar nattskräck?
Hur länge tillståndet pågår kan variera mellan barn och brukar pågå i bara några minuter, men i några få fall upp till en timme. Attacken kan komma i intervaller – allt ifrån varje natt till någon gång i veckan.
Det bästa man kan göra är att finnas där, hålla dig lugn och se till att barnet inte gör sig illa. Undvik att stoppa episoden, lyfta barnet eller försöka väcka det då det kan förvärra attacken. Sitt lugnt bredvid och vänta tills anfallet tar slut. Det kan kännas jobbigt och svårt men kom ihåg att det är helt ofarligt och går över av sig själv. Barnet kommer inte minnas händelsen dagen efter.
Tecken på nattskräck hos barn
- Barnet är otröstligt
- Gråter och skriker intensivt
- Är helt okontaktbar
- Svettas
- Inträffar vanligtvis under första delen av natten
- Barnet minns inte händelsen efteråt
Varför barn får nattskräck är okänt. Däremot verkar det finnas några faktorer som kan trigga nattskräck – såsom sömnbrist, stress, feber eller att barnet är kissnödigt. Ärftlighet kan också spela en viss roll. Att vara noga med sovrutiner och toalettbesök kan därför minska risken om ditt barn ofta får nattskräck.
Saker du kan göra för att försöka förebygga nattskräck
- Se till att barnet får tillräckligt med sömn. Du hittar generella rekommendationer hos National Sleep Foundation
- Undvik läskiga filmer och TV-program innan läggdags
- Håll regelbundna sovtider och rutiner
- Ha en lugn och trivsam sovmiljö
- Prova “schemalagd väckning” vid återkommande nattskräck
Sömncoachens tips: prova schemalagd väckning
Om ditt barn har återkommande episoder av nattskräck som sker ungefär vid samma tidpunkt, så kan du prova göra en schemalagd väckning. Det innebär att man ca 15-30 minuter innan förväntad anfall försiktigt väcker barnet. På så sätt bryter man pågående sömncykel och låter barnet starta en ny sömncykel.
Kom ihåg
- Varken mardrömmar eller nattskräck är farligt.
- Nattskräck uppkommer under första delen av natten, medan mardrömmar sker under andra delen av natten.
- Vid mardröm är barnet ofta klarvaken och har svårt att somna om. Vid nattskräck är barnet otröstlig, okontaktbar och minns inte händelsen dagen efter.
- Mardrömmar eller nattskräck kan förebyggas genom att se till att barnet får tillräckligt med sömn.
- Om du känner dig orolig för ditt barns sömn, kontakta din BVC-mottagning eller en certifierad sömncoach för barn för att få råd och stöd.
Maria Gromova Tällberg är certifierad sömncoach för barn 0-6 år och driver Sömnhjälp. Hon erbjuder individuell sömncoachning och hjälper trötta småbarnsföräldrar att få bättre sömnrutiner, enklare nattningar och god sömn.